Pişirilirken etrafa yaydığı kokusu nedeni ile çoğu kişinin uzak durduğu bir sebze olan karnabaharın çıkardığı kokunun nedeni içeriğinde bulundurduğu kükürtlü bileşiklerdir. Kokusunu çok sevmeseniz de karnabaharın bir sağlık deposu olduğunu unutmamalısınız.
Karnabahar Latincedeki sap ve çiçek kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Beyazdan yeşile pek çok karnabahar türü bulunmaktadır. En çok yetiştirilip yenilen ise beyaz karnabahardır. Ağaç dalları gibi küçük çiçeklerden oluşur. Tadı ve görüntüsü lahanayı andırır. Vücudun ihtiyacı olan A, B1, B2, C ve E vitaminleri bulundurur. Karnabaharın faydalarından bahsetmek gerekirse;
Aslen Doğu Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitki olan karnabahar Türkiye’de en çok Orta Karadeniz bölgesinde, Samsun ve Bafra ovasında üretilir. Diğer önemli karnabahar üreten bölgelere bakacak olursak Amasya, Tokat, Tekirdağ, Mersin, Adana, Bursa, İzmir, Çanakkale, Balıkesir ve Konya illerini sayabiliriz. Dünyada ise Çin ve Hindistan karnabahar üretiminde söz sahibi ülkelerdir. Ancak birçok Avrupa ülkesinde, Amerika ve Japonya’da da üretim gerçekleşmektedir.
Yemeğini, salatasını, kızartmasını ve çorbasını yapabildiğiniz bu mucizevi sebzenin kokusuna aldanmadan bol bol tüketmenizi tavsiye ederiz.
Sağlıklı günler!