Kivi: Mucize Meyve

Karnabahar: Sağlık Deposu
10/01/2018
Portakal, Orada Kal
15/02/2018

Yeni Zelanda’nın simgelerinden biri olan kiwi kuşları uçamazlar. Bazı türlerinin nesli tükenmek üzeredir. Kanatları yoktur ancak çok hızlı koşabilirler. Bir tavuk büyüklüğünde olan bu kuşlar yuvarlak ve tombul bir yapıya sahiptirler. Kahverengi diken görünümlü tüyleri nedeniyle kivi meyvesine adını vermişlerdir.

Dünyada kivi üreticiliği yapan başlıca ülkeler: Yeni Zelanda, Avustralya, Çin, Şili, İtalya, İspanya, Yunanistan ve A.B.D.’dir. Türkiye kivi ile geç tanışan ülkelerdendir. 1990lı yılların başlarında ülkemizde kivi yetiştirilmeye başlanmıştır. Kivi üretimi daha çok Karadeniz ve Kuzey Marmara bölgelerinde yapılır. Başlıca kivi yetiştiriciliği yapan iller Zonguldak, Rize, Trabzon, Adapazarı, Yalova ve Bursa’dır.

İçerdiği C, E ve K vitaminleri ile potasyum açısından oldukça zengin bir meyve olan kivi günlük önerilen C vitamininin yaklaşık 2,5 katını içeriyor. Bu sağlıklı meyvenin diğer faydalarından bahsetmek gerekirse;

  • Kalp sağlığını korur.
  • Tansiyonu düzenler.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Bağırsakları çalıştırarak sindirim sistemine yardımcı olur.
  • İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Günlük önerilen folat miktarının % 10’unu karşılar.
  • 2 adet kivi 30 mg magnezyum içerdiğinden; sinir ve kas fonksiyonlarınızın gelişmesini ve enerji seviyenizin yükselmesini sağlar.

Faydaları saymakla bitmeyen bu mucizevi meyve ile her ne kadar geç tanışmış olsak da kiviyi sofralarımızdan eksik etmememiz gerekmekte. Siz siz olun mevsiminde kivi tüketmeye özen gösterin.

Sağlıklı günler!