Ayva’nın Faydaları

Tarhana’nın Saraylara Layık Faydaları
11/12/2017
Karnabahar: Sağlık Deposu
10/01/2018

Ayvayı yemek deyimi her ne kadar kötü çağrışımlar yapsa da ayvanın faydalarını duyduğunuzda bu algınız biraz olsun değişecektir. İçeriğinde çinko, potasyum, demir gibi mineraller bulundurur. A ve C vitamini deposudur.

Besleyici ve bol lifli bir meyve olan ayvanın faydalarını saymakla bitirmemiz mümkün değil ama önemli olanlarını toparlarsak;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Hazımsızlık gidericidir.
  • Göz, akciğer, mide ve boğaz rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Bağırsak ve karaciğer tembelliği için faydalıdır.Cilt ve saç sağlığı için önemlidir.
  • Ağız kokularını giderir.
  • Kalbi güçlendirir.

Aslen İran’da ve Türkiye’de yetişir. Dünyanın ayva ihtiyacının %35 ini karşılayan ülkemizde başta Sakarya, İzmir, Zonguldak ve Marmara Bölgesi’nde bol miktarda ayva üretimi mevcuttur. Manisa, Antalya, Ankara ve çevresinde de ayva ağaçları görmek mümkündür.

Türkiye’de hemen her çeşit ayva üretilmektedir. Limon, Şekerpare, Misket, Ekmek, Sandık, Demir, Karaali bu çeşitlerden bazılarıdır. Yaprağından yapılan çay grip, nezle gibi rahatsızlık anlarında kullanılır. Sadece meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra tatlısı, reçeli ya da hoşafı da yapılabilen ayvayı masalarınızdan eksik etmemenizi tavsiye ederiz.

Sağlıklı günler!