İsmini nasıl telaffuz ederseniz edin ama mutlaka tüketin! Batı Karadeniz bölgesinde, özellikle Zonguldak ve Sinop’ta sıklıkla karşılaşabileceğiniz bir bitki olan zılbıt bu bölgelerde sıklıkla tüketilmektedir.
Farklı yörelerde Hodan, Kaldırık, Ispıt, Tamara ya da Zılbırık isimleriyle de bilinir. Görüntüsü çok güzel olmasa da bolca tüketilmesi gereken, faydalı bir bitkidir. Özellikle yumurtalı, soğanlı kavurması yapılarak tüketilen zılbıtın böreği, gözlemesi de yapılabilir. Mevsimin diğer sebzeleriyle de kavurarak üzerine yumurta kırıp tüketebilirsiniz. Zılbıtın vücudumuza katabileceklerine bakarsak;
Faydaları saymakla bitmeyen zılbıt ilaç sanayisinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Tohumundan elde edilen yağ cilt lekelenmesi, çatlak ve selülit gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Siz siz olun hayatınızda zılbıta yer verin.
Sağlıklı günler dileriz!