Kuşburnu Deyip Geçmemek Lazım

Kokulu Kara Üzüm Nedir?
26/10/2017
Büyük Gizem: Turşu Suyu – Limondan mı Sirkeden mi?
04/11/2017

Kuşburnu ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişen bir bitkidir. Genellikle çay olarak karşımıza çıkan kuşburnu, marmelat olarak da tüketilmektedir.

Yaban gülü, it burnu, gül elması gibi isimlerle de anılan kuşburnu A, B1, B2 ve K vitaminlerini barındırır. İşlem görmeyen meyvesinde portakaldan çok C vitamin bulunmaktadır. Diğer meyvelere kıyasla daha fazla miktarda C vitamini içeren kuşburnu taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilir. Demir, magnezyum, kalsiyum gibi mineralleri de içerisinde bulunduran bitkinin içinde tüylü olarak çok sayıda tohum bulunur. Marmelatının yapımı oldukça zahmetli ve zordur.

Kuşburnunun Faydaları

  • Eklem iltihapları ve romatizmalarına karşı kuşburnu marmelatı kullanılmaktadır. Araştırmalara göre 3 hafta boyunca kuşburnu marmelatı tüketen romatizmal sorunlar yaşayan hastaların şikeyetlerinin yüzde 82 oranında düştüğü görülmüştür.
  • İçeriğinde parasetamol bulunduğundan ağrı kesici özelliği vardır.
  • C vitamini deposu olarak bilinen kuş burnu kış mevsiminde soğuk algınlığı ve hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.

Sağlıklı günler!