Kokulu Kara Üzüm Nedir?

Neden Likopen? Neden Domates?
22/10/2017
Kuşburnu Deyip Geçmemek Lazım
31/10/2017

Karadeniz Bölgesi’ndeki nemli iklimde yetişen kokulu kara üzümü hiç denemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz demektir! Diğer üzümlerden farklı olarak adından da anlaşılacağı üzere çok hoş bir kokusu vardır.

Tadı ekşi sayılabilecek yoğunluktadır. Kabuğu et kısmından kolaylıkla ayrılabilen bu üzüm türünün rengi mavi mor siyah renklerinin karışımından oluşur. Eylül ekim aylarında meyve veren bu üzüm kalın kabuğu nedeniyle diğer üzüm çeşitlerinin aksine pek sık meyve olarak tüketilmez.

Bu üzümü kokusu ve tadı haricinde diğer üzümlerden ayıran en önemli özelliği ise kabuğunda yer alan resveratrol maddesidir. Bu madde insan vücudunda kanser dokularının oluşumunu, gelişimini ve artmasını engellemektedir. Yüksek miktarda potasyum demir ve magnezyum barındıran kokulu üzümün cildi güzelleştirici özelliği de bulunmaktadır.

Meyve toplandıktan sonra kaynatılarak kabuklarından ayrılan üzümden suyu elde edilirken kabuklarından da marmelatı yapılmaktadır. Bu mucizevi meyveyi hiç denemediyseniz bence zaman kaybetmeyin!