fbpx

Portakal, Orada Kal

Kivi: Mucize Meyve
26/01/2018
Limon
19/02/2018

C vitaminini vücudumuz üretemediğinden dışardan almamız gerekmektedir. Yetişkin bir bireyin günlük 50-70 miligram C vitamini ihtiyacı varken, bir adet portakal ortalama 80 miligram C vitamini içermektedir.

Hepimizin bildiği gibi zengin C vitamini içeriğine sahip olan portakal turunçgiller familyasına mensuptur. İçeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir, kışın görülen hastalıklara karşı vücut direncimizi arttırır. Portakal dendiği zaman aklımıza gelmese de içeriğinde B vitamini ve fosfor da barındırdığından sinir sistemimizin güçlenmesini sağlar. Vücudumuzdaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Portakalın sağlığımıza faydaları saymakla bitmez. Bunlardan bazılarından bahsetmek istersek;

  • Damar tıkanıklığını önleyicidir.
  • Mide ve pankreas kanserini önleyici etkisi vardır.
  • Vücudumuzdaki ezik ya da çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar.
  • Kalp hastalıkları ve felce karşı koruyucudur.
  • Kanın temizlenmesine yardımcı olur.
  • Cildi korur.
  • Kan basıncını düzenler.

Kabuğundan ve çiçeklerinden esans elde edilmesinin yanı sıra, ilaç sanayisinde de kullanılır. Genellikle meyve olarak tükettiğimiz portakalı reçel, konserve ya da marmelat olarak da kullanabiliriz. Ülkemizde en çok Adana, Mersin, Dörtyol gibi Akdeniz kıyılarında yetişmekte olan bu mucizevi meyveyi kış aylarında sıklıkla tüketmenizi tavsiye ederiz.

Sağlıklı günler!