fbpx

Mevsiminde Ürün Tüketmenin Faydaları

Neden Likopen? Neden Domates?
22/10/2017

Günümüzde sağlıklı beslenme konusunda toplum olarak bilinçlenmekte ve buna uygun davranmaya çalışmakta olduğumuz yadsınamaz bir gerçek. Bu bağlamda meyve ve sebzelerin faydalarını araştırmakta ve elimizden geldiğince yediklerimize dikkat etmekteyiz. Ancak tüm bunları yaparken gözümüzden kaçan ya da atladığımız bir şey var: Ürünleri kendi mevsimlerinde tüketmek.

Çağımızda her meyve ve sebzeyi istediğimiz her an kolaylıkla bulabiliyoruz. Halbuki mevsiminde yetişmiş ürünleri kendi mevsimlerinde tüketmemiz gerekmekte. Aksi durumlarda ürünlerden beklediğimiz yararı malesef göremiyoruz.

Mevsiminde yetişmeyen meyve sebzenin zararlı olmasının nedeni bu ürünlerin üretim şekilleri ile alakalı. Çeşitli kimyasal maddeler ya da hormonlar kullanarak ürünlerin mevsimleri dışında büyüyüp gelişmesi sağlanmaktadır. Bu şekilde üretilen meyve sebzelerin de besin değerleri oldukça düşüktür. Tatları ise mevsiminde yetişen ürünler ile kıyaslanamaz niteliktedir. Tabi ki mevsiminde toplanmış katkı maddesi kullanılmadan kurutulmuş ya da konservelenmiş ürünler bu şekilde değerlendirilmemelidir.

Evinizde, ürünlerini mevsiminde alıp yaptığınız turşular ya da konserveler sağlıklıdır. Ve besin değerlerini korurular. Bu bağlamda hangi ürünün hangi mevsimde yetiştiğini bilmek önemlidir. Sizler için bazı ürünlerin hangi mevsimlerde yetiştiğini bir tabloda hazırladık.

Ay Sebzeler Meyveler
Ocak Pazı / Havuç / Brokoli / Pırasa Limon / Nar / Portakal / Mandalina / Elma
Şubat Kereviz / Lahana / Turp Muz / Nar / Ayva
Mart Roka / Marul / Pancar / Nane Muz / Elma
Nisan Bakla / Bezelye / Enginar / Kekik Elma / Limon / Çağla
Mayıs Semizotu / Biberiye / Tere / Barbunya / Patlıcan Çilek / Erik
Haziran Yeşil Biber / Salatalık / Fasulye / Kabak / Domates Erik / Kayısı / Çilek
Temmuz Patates / Börülce / Mısır / Fesleğen / Dereotu Kavun / Karpuz / Kiraz / Şeftali
Ağustos Erik / Domates / Bamya / Soğan / Sarımsak / Dolmalık Biber / Börülce Mürdüm Eriği / Böğürtlen / Dut / İncir
Eylül Mantar / Mısır / Biber / Barbunya Üzüm / İncir / Fındık / Ceviz
Ekim Pırasa / Ispanak / Lahana / Kereviz Armut / Ayva / Hurma
Kasım Balkabağı / Yer Elması / Havuç / Karnabahar / Kereviz Armut / Ayva / Hurma
Aralık Havuç / Ispanak / Pırasa Mandalina / Portakal / Kivi

Sağlıklı günler!