Mandalina Denince

Isırgan
10/03/2018
Kapya Biber
10/04/2018

“Portakaldır büyüğüm,
bense daha küçüğüm.
Sevilerek yenirim,
çabucak tükenirim.”

Çin kökenli olduğu düşünülen, turunçgiller ailesine mensup mandalina yapraklarını dökmeyen nadir meyvelerdendir. Satsuma, clementine ve king ülkemizde bilinen en yaygın mandalina çeşitlerindendir. Ilıman iklimde yetişebilen mandalinanın ana vatanı Güneydoğu Asya’dır. Türkiye’de ise Akdeniz ve Ege bölgesinde yaygın olarak yetiştirilirken, Artvin ve Rize’de de mandalina ağaçları görmeniz mümkün.

Yıllık yaklaşık 300 bin ton mandalina üretimi ile Türkiye önemli mandalina yetiştiricilerindendir. Reçeli, marmelatı, şerbeti dışında kabuğundan elde edilen esans şekercilik ve likör sanayiinde kullanılır. Parfüm ve cilt bakım sektörünün de sıklıkla kullandığı mandalinanın sağlığımıza faydaları saymakla bitmez. İçerdiği bol A ve C vitamini sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir, vücut direncimizi arttırır.

Mandalinanın diğer faydalarından bahsedecek olursak;

  • Kolesterol dengeleyici özelliği vardır.
  • Kalp hastalıklarına ve damar tıkanıklığına karşı koruyucudur.
  • Kan basıncını dengeleyicidir.
  • Karaciğer kanseri riskini azaltır.
  • Obeziteyi önleyicidir.
  • Göz sağlığı için önemlidir.
  • Sakinleştirici özelliği vardır.
  • Kanın temizlenmesine yardımcı olur.
  • Hazmı kolaylaştırır.

Siz siz olun faydaları saymakla bitmeyen mandalinayı sofralarınızdan eksik etmeyin.

Sağlıklı günler dileriz!