Kayısı

Karpuzun faydaları
Karpuz
14/06/2018
Ahududu
28/06/2018

Kayısı hemen hemen dünyanın her yerinde yetiştirilmektedir. Yapısı suludur. Sert ve tek çekirdeklidir. Turuncuya yakın sarı renkli bir meyvedir. Marmara ve ege bölgesi en çok üretimin yapıldığı yerledir. Ülkemizde en iyi yetiştiği yer Malatya’dır. A, B, C ve P vitaminleri açısından oldukça zengindir.

Kayısının faydalarından bahsetmek gerekirse;

  • Kansere yakalanma riskini azaltır
  • Kabızlık sorununu çözer
  • Kalp sağlığını korur
  • Kilo vermeyi kolaylaştırır
  • Kemik sağlığını korur
  • Göz sağlığına faydalıdır
  • Ateş düşürücü etkisi vardır
  • Beynimizin düzenli olarak çalışmasını sağlar

Kayısının çeşitlerinden bahsedecek olursak; Madador kayısısı, Tirintina kayısısı, septik kayısısı, Karacabey kayısısı ve şekerpare kayısısı bulunmaktadır. Ama halk arasında bildiğimiz ve en çok sevilen kayısı şekerpare kayısısıdır. Meyveleri miniktir. Reçeli, kompostosu, marmeladı da yapılan, kurutularak da tüketilebilen kayısının çekirdeğinden de yağ elde edilir. Bu lezzetli ve faydaları saymakla bitmeyen meyveyi sofralarınızdan eksik etmeyiniz.

Sağlıklı günler!