Kayısı hemen hemen dünyanın her yerinde yetiştirilmektedir. Yapısı suludur. Sert ve tek çekirdeklidir. Turuncuya yakın sarı renkli bir meyvedir. Marmara ve ege bölgesi en çok üretimin yapıldığı yerledir. Ülkemizde en iyi yetiştiği yer Malatya’dır. A, B, C ve P vitaminleri açısından oldukça zengindir.
Kayısının faydalarından bahsetmek gerekirse;
Kayısının çeşitlerinden bahsedecek olursak; Madador kayısısı, Tirintina kayısısı, septik kayısısı, Karacabey kayısısı ve şekerpare kayısısı bulunmaktadır. Ama halk arasında bildiğimiz ve en çok sevilen kayısı şekerpare kayısısıdır. Meyveleri miniktir. Reçeli, kompostosu, marmeladı da yapılan, kurutularak da tüketilebilen kayısının çekirdeğinden de yağ elde edilir. Bu lezzetli ve faydaları saymakla bitmeyen meyveyi sofralarınızdan eksik etmeyiniz.
Sağlıklı günler!