Anavatanı Amerika olan çileğin üretimi de en çok burada yapılmaktadır. Bitkinin meyvesi kırmızı renktedir üzerinde ise sarı tonunda noktacıklar bulunur. Çileğin meyvesinde A, B, C ve K vitaminleri bulunmaktadır. Ondan fazla çeşidi olduğu bilinen çilek bir limondan daha fazla oranda içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık güçlendirici etkiye sahiptir.
Çileğin faydalarından bahsetmek gerekirse;
1920’li yıllarda Karadeniz Ereğli’de ekimine başlanan, kralların yiyeceği ve içeceği olarak adlandırılan Ereğli çileği (Osmanlı Çileği) bu yörede oldukça meşhurdur. Hatta mevsiminde ilçe merkezinde Osmanlı Çileği Festivalleri de düzenlenmektedir. 1920’li yıllarda İstanbul’dan Zonguldak Ereğli’ye getirilen çilek tohumu, yerli olan diğer çilek ile etkileşime girmiş ve ortaya aromalı ve narin Osmanlı Çileği çıkmıştır. Sadece mayıs sonu ve haziranda bulabileceğiniz Osmanlı Çileği oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Genellikle reçeli yapılan bu çilek türü sayesinde ülkemizde ilk kurulan konserve fabrikalarından biri Zonguldak Ereğli’de kurulmuştur. Şimdiye kadar denemediyseniz Osmanlı çileğini denemenizi tavsiye ederiz.
Sağlıklı günler!