Kiraz

Karadut
31/05/2018
Karpuzun faydaları
Karpuz
14/06/2018

Kiraz kırmızı sulu lezzetli etli bir meyvedir. Ülkemizde Orta Anadolu, İç ege ve Marmara bölgelerinde yetişmektedir. A, C, K ve fosfor açısından oldukça zengin bir meyvedir.

Kirazın faydalarından bahsetmek gerekirse;

  • Kalp ve damar sağlığına iyi gelir
  • Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar
  • Diyabet riskini düşürür
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Uykusuzluğa iyi gelir
  • Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur
  • Karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir
  • Ateş düşürücü özelliği vardır
  • İyi bir idrar söktürücüdür
  • Göz hastalıklarına iyi gelmektedir

Kirazın çeşitlerinden bahsedecek olursak eğer; Edirne kirazı, Napolyon kirazı, turfanda kirazı en çok bilinenlerdir. Ama halk arasında bilinen ve bizimde mutfağımızda en çok tercih ettiğimiz kiraz türümüz Edirne kirazı ve Napolyon kirazıdır. Kiraz az dayanıklı bir meyvedir ve çoklukla taze olarak tüketilmektedir. Mevsim sonlarına doğru kurtlandığından piyasadan düşer. Taze olarak tüketebileceğimiz kiraz meyvesi; reçeli, kompostosu ve kurusu yapılarak da saklanıp tüketilir.

Sağlıklı günler !