Karadeniz lokumu, diğer adıyla damat kurabiyesi yüzyıllık bir geleneği anlatmakta bizlere. Lokum denilen ancak kurabiye olan bu ürün hakkında çeşitli hikayeler mevcut. Yüksek kalorili ve uzun süre dayanıklı olması en belirgin özellikleri olan bu kurabiyenin hikayesini babaannemden dinlediğim şekliyle sizlere aktarmak istedim.
Rivayet şu ki zamanında Karadeniz’de evlenen genç kızlar genellikle damat evine yerleşir, kayınpederi, kayınvalidesi ile birlikte yaşamaya başlarmış. Gelin küçük, zaman eski, saygı sonsuz. Hal böyle olunca gelin kızımız yeni evinde yemek yemeye bile çekinirmiş. Bu yüzden bu lokumlardan yapıp yeni evine çeyizi ile birlikte getirirmiş. Çekinip yemek yiyemez de aç kalır diye düşünüldüğünden uzun süre dayanıklı olan ve kalorisi yüksek olan bu lokumlar kız ile birlikte yeni evine aç kalmasın diye gönderilirmiş.
Başka rivayetler de mevcut tabi. Bu kurabiyenin kız evinden damat için yapılıp damat evine götürüldüğü de söylenmektedir. Ama ben ilk rivayeti daha çok beğeniyorum sanırım. Hikayesi daha samimi geliyor. Bizler de size bu geleneksel ve özel tadı sunmak adına Mevsimlik Karadeniz Lokumu ürünümüzü üretmekteyiz.
Yaklaşık 2 ay bozulmadan dayanabilen bu ürün istenilen şekillerde hazırlanabilmektedir. Ancak orijinal şekli baklava dilimi şeklinde olandır. Bol kalorili olduğundan 2’şerli paketler halinde satmayı tercih ettiğimiz bu ürünümüzü denemenizi tavsiye ederiz.
Sağlıklı günler dileriz!