fbpx

Vişne

Erik
07/05/2018
Böğürtlen
25/05/2018

Vişne kiraza benzeyen ama tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyve türüdür. Kiraz ile tadı dışında da farklılıkları vardır. Dalları kirazınkinden daha ince, yaprakları ve meyveleri kiraza göre daha küçüktür. A ve C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir.

Vişnenin faydalarından bahsetmek gerekirse;

  • Göz sağlığında faydalıdır
  • Sinir sistemine iyi gelir, stresi azaltır
  • Yaşlanma karşıtı bir meyve çeşididir
  • Kolesterolü düzenler
  • Lif açısından zengin olduğundan bağırsakları düzene sokar
  • Beyin sağlığı açısından iyidir, Alzheimer gibi hastalıklara ve unutkanlığa iyi geldiği bilinmektedir
  • Kanser hücrelerinin büyümesini engeller ve yavaşlatır
  • Uyku düzensizliğinde faydalıdır
  • Öksürüğe iyi gelir
  • Ateş düşürücü ve idrar söktürücü özelliği vardır

Vişnenin türlerinden bahsedecek olursak eğer Kütahya vişnesi, Macar vişnesi, Katırlı vişnesi en çok bilinenlerdir. Ama halk arasında bilinen ve bizim de mutfağımızda en çok tercih ettiğimiz vişne türümüz Kütahya vişnesidir. Meyvesi kalp şeklinde olan vişnenin sulu ve mayhoş bir tadı olduğu bilinmektedir. Taze olarak tüketebileceğiniz vişne meyvesi; reçeli, kompostosu, marmeladı yapılarak da tüketilebilir. Siz siz olun ekşi tadına aldanmadan bu sağlık deposu meyveyi mutfağınızdan eksik etmeyin.

Sağlıklı günler!